ARTelierele BRIZA
pentru copii și părinți
Sunt seminare scurte, punctuale, înrădăcinate în EXPERIENȚĂ, care au ca obiectiv conștientizarea și EXPRIMAREA diferitelor spații interioare și ale conținuturilor acestora, de către copii și părinți, în moduri creative, artistice, jucăușe.
Obiectivul principal al acestui lucru ÎMPREUNĂ, copii și părinți, este acela de a fluidiza și clarifica pe de-o parte relația copiilor și a părinților cu sine, pe de-altă parte de a conduce relația copil-părinte pe un nou palier de comunicare, afectivitate, libertate și expresie.
Conectarea cu dimensiunea creativă și aducerea ei în manifestare este eliberator în sine, dar creativitatea semnificând relația cu sine și cu părintele conduce relația la un nou nivel de profunzime.
Pentru părinți, a exersa Prezența și percepția integrală față de sine și de copil conduce către o nouă înțelegere a lumii interioare a copilului și un nou mod de raportare la acesta. Însă a face lucruri împreună, a crea obiecte, a picta, a decora, a manifesta împreună ceva semnificativ înseamnă a remodela, nu numai simbolic, relația părinte-copil cu o nouă profunzime.
Modelând împreună realitatea materială conform viziunii interioare, re-modelăm relația. Exprimându-ne într-un act de creație împreună, găsim încrederea în propria viziune și în capacitatea de a o aduce în materie.
Atelierele se desfășoară în paralel, copii și părinți, pentru ca în final să se reunească într-o energie comună la care să se poată reconecta și acasă.
Atelierele sunt construite în esență în jurul următorului proces:
Pentru copii:
-
Exersarea conexiunii cu dimensiunea creativă, imaginativă, cu viziunea interioară și conștientizarea felului în care aceasta se reflectă în corp, emoție și gândire.
-
Cultivarea ÎNCREDERII în propria viziune și a capacității de a aduce în realitate fizică, de a materializa această viziune.
-
Exersarea capacității de a SEMNIFICA diferitele experiențe generatoare de senzații, emoții și gândire prin creație artistică, prin culoare, sunet, materie. Cultivarea îndemânării de a EXPRIMA lumea interioară, oricare ar fi ea, prin arta de A FACE.
-
Eliberarea emoțiilor, a tensiunilor prin exprimarea creativă și prin joacă.
-
Elevarea relației dintre copii și părinți prin creația semnificativă ÎMPREUNĂ.
-
Cultivarea imaginației, a exprimării, a îndemânării de a lucra cu mâinile pentru întruparea viziunii interioare.
Pentru părinți:
-
Conștientizarea diferitelor paliere ale spațiului interior – gândire, emoție, energie, corp, prin practica Prezenței. Explorarea relației părinte copil din perspectiva Conștienței integrale. Experimentarea adevăratei anverguri a conexiunii părinte-copil.
-
Revelarea Copilului Interior și a nevoilor sale. Vindecarea interioară și exersarea capacității de a intra în rezonanță cu propriul copil.
-
Exersarea capacității de a percepe, a simți, a asculta, a comunica, a intui în profunzime ființa copilului nostru. Exersarea Prezenței și a Conștienței în relația părinte-copil.
-
Conectarea cu resursele creativității, imaginației și viziunii interioare, exersarea încrederii în propria viziune și a capacității de a o aduce în expresie materială.
-
Creația Conștientă împreună cu copilul, ca instrument de transformare interioară și a relației părinte-copil.
Durata unui Atelier: 2 – 2,5 ore
Desfășurarea programului:
-
Copiii lucrează separat sub îndrumarea Călăuzelor BRIZA. Vor crea un obiect semnificativ pentru felul în care văd lumea. Poate fi un aranjament floral, un obiect decorativ, o pictură, un colaj de imagini, muzical sau un film. Detaliile acestui obiect vor reprezenta, întotdeauna elemente din lumea lor interioară, imaginație, emoții, gândire sau reflexii ale vieții lor. Punerea în operă a viziunii lor va fi ocazia de a conștientiza ceea ce simt și gândesc, și de a exprima creativ aceste trăiri.
-
În acest timp, părinții lucrează împreună cu Călăuzele Călătoriei Inimii, exersând Practica Prezenței, privirea interioară și conștientizând diferite aspecte ale spațiului interior dar și relațional. În finalul explorării interioare vor crea un mic obiect complementar creației copilului, astfel încât cele două obiecte, împreună, să aibă o semnificație comună.
-
În ultima jumătate de oră, copiii și părinții se reunesc, pun la un loc obiectele complementare (de pildă o ceașcă pictată și o farfurioară sau un ceainic, o cutie pictată și un aranjament floral etc) și împărtășesc ceea ce au trăit și au înțeles din experiență. Obiectul cu care pleacă acasă va reprezenta o creație Împreună și un nou mod de relaționare.
-
Atelierele speciale precum Cercul de Tobe, se desfășoară împreună, copii și părinți
Înapoi | Programul BRIZA | ARTelier BRIZA: Teatrul Vieții | ARTelier BRIZA: Flori și Culori
Vezi Calendarul ARTelierelor BRIZA
ARTelierul Teatrul Vieții se adreseză copiilor cu vârsta între 8 și 12 ani.
ARTelierul Flori și Culori se adreseză copiilor cu vârsta între 6 și 13 ani.
- 20%! dacă vii la ambele ARTeliere organizate în aceeași zi (Teatrul Vieții & Flori și Culori) sau la 5 ARTeliere consecutive din aceeași categorie (Teatrul Vieții SAU Flori și Culori)!