Flori și Culori

ARTelier BRIZA

Este în esență o aplicație a ARTelierelor BRIZA de joacă creativă pentru copii și părinți, care are în centru arta creațiilor florale și lucrul cu culoarea și textura materialelor adiționale. În primă instanță este despre cultivarea simțului estetic și a armoniei care iese din propriile mâini, despre sensibilitate și percepție, despre reprezentarea emoțiilor, relațiilor și despre a exprima prin creații florale trăirile lumii interioare. Este despre a percepe și a crea în mod artistic realitatea, despre a descoperi bucuria exprimării de sine în moduri noi. Dar este mai mult decât atât.


În acest ARTelier, fiecare copil se conectează cu gândirea, emoțiile, percepțiile și atitudinile interioare specifice unei anumite situații care este prezentă în acel moment în viața sa. Poate fi ceva de la școală sau din familie, relația cu părinții sau cu un prieten ori coleg, poate fi o întrebare pe care nu a avut încă îndrăzneala să o adreseze sau orice altceva este prezent și foarte viu pentru el în acel moment. Împreună cu artistul-Călăuză, copilul alege, liber de orice reguli sau constrângeri, fiecare floare, fiecare ramură de copac, fiecare culoare și textură pe care simte să le folosească în creația sa. Iar fiecare dintre aceste elemente, precum și întreaga sa creație, în ansamblul său, reprezinta descoperirea unei noi căi de exprimare a gândurilor, emoțiilor sau atitudinilor implicate în acea situație.


Cutia, vasul sau suportul creației florale va fi deasemeni decorată semnificativ, ilustrând contextul acelei situații sau teme foarte prezente și se va constitui deasemeni într-o expresie a trăirilor interioare ale copilului.


La Flori și Culori noi nu „aranjăm” florile pentru a le transforma în „aranjamente” florale. Aici emoțiile și trăirile interioare se exprimă, se eliberează prin intermediul florilor și al celorlalte materiale adiacente cu care lucrăm și devin astfel povești individuale autentice ce iau forma unor creații unice și irepetabile.


Exprimarea artistică și creativă a unei situații interioare sau exterioare devine astfel mai mult decât un exercițiu de îndemânare, un act de Conștiență a diferitelor dimensiuni ale lumii lăuntrice, ale emoțiilor, sentimentelor și gândirii. Actul creator contribuie la consolidarea încrederii în sine, a autenticității și a capacității de a exprima în feluri variate propria viziune. Creația are o funcție terapeutică și eliberatoare, aducând bucuria intrinsecă a exprimării libere a unor conținuturi ale conștiinței greu de exprimat prin cuvinte.


Părinții lucrează în acest timp o temă complementară. ”Ce este prezent pentru tine în relația cu copilul tău? Ce te preocupă în acest moment?” aceasta este întrebarea de la care se pleacă în investigația interioară. Călăuza va conduce grupul părinților, care lucrează separat de copii, într-o scurtă explorare interioară cu mijloacele Prezenței proprii Călătoriei Inimii, astfel încât fiecare părinte să aibă acces la o nouă perspectivă asupra temei pe care a ales-o.


Apoi va exprima această nouă perspectivă într-un mod creativ și complementar lucrării copilului. De pildă ar putea descoperi necesitatea să manifeste mai multă atenție sau prezență în relația cu copilul, exprimând această alegere printr-un detaliu adăugat creației florale a copilului, cum ar fi decorarea acesteia cu o bandă textilă colorată sau introducerea unei noi culori sau flori în creația copilului.


În final copii și părinți se reunesc, își prezintă lucrările unul altuia, împărtășesc semnificațiile acestora și își rostesc alegerile împreună. Se creează o comuniune părinte-copil iar obiectul creat împreună va reprezenta momentul și trăirea acestei comuniuni care aduce ceva nou în relația dintre ei.


Întregul concept al ARTelierelor BRIZA gravitează în jurul unei experiențe creatoare și semnificative, împreună, care să traducă în obiectul artistic o realitate interioară de care devenim conștienți și pe care alegem să o exprimăm și chiar să o schimbăm.

 

Înapoi  |  Programul BRIZA  |  ARTelierele BRIZA  |  ARTelier BRIZA: Teatrul Vieții

 

Vezi Calendarul ARTelierelor BRIZA

 

ARTelierul Flori și Culori se adreseză copiilor cu vârsta între 6 și 13 ani.

- 20%! dacă vii la ambele ARTeliere organizate în aceeași zi (Teatrul Vieții & Flori și Culori) sau la 5 ARTeliere consecutive din aceeași categorie (Teatrul Vieții SAU Flori și Culori)!

 

Galerie foto

 

Claudia despre primul ARTelier BRIZA

Sâmbătă m-am trezit plină de emoție, foarte devreme și după doar câteva ore de somn. Mi-am dat însă imediat seama că m-am trezit altfel, nu cu golul în stomac și frica paralizantă pe care le trăisem până atunci înaintea tuturor întâlnirilor și încercărilor „importante” din viața mea (examenele de admitere la liceu, la facultate, examenele din timpul facultății, interviurile de angajare etc). Nu simțeam deloc disconfort și asta pentru că urma o întâlnire în care nu trebuia sa mă prefac ca sunt ceea ce nu sunt de fapt sau în care trebuia sa mă afișez cum își doresc ceilalți, pentru a mă încadra în standardele de ei stabilite, standarde în care eu nu cred și care nu îmi aparțin.

 

Așadar, în sâmbăta ce tocmai a trecut, m-am trezit cu entuziasm, bucurie și încredere în tot ceea ce urma să creez împreuna cu copii în cadrul primului ARTelier Briza Flori și Culori, unde eu am fost o călăuză, dar și un partener de joacă pentru copii. Da, chiar eu care mă gândeam mereu „cum ar fi dacă…”, lăsându-mi apoi baltă visul, din cauza fricii de mă exprima liber și de a vorbi în fața celorlați, din cauza neîncrederii în mine și în ceea ce îmi pot oferi eu mie, dar și celorlați, din cauza neputinței de a mă privi cu blândețe și de a-mi da voie să îmi văd și potențialurile, nu doar „defectele” și neputințele.

 

Și au sosit copii... și imediat le-am simțit bucuria cu care au descoperit tot ceea le pregătisem în sala de lucru a ARTelierului, aceeași bucurie pe care o trăisem și eu în timpul acestor pregătiri. Și am trăit avalanșa întrebărilor lor curioase, la unele răspunzând amuzată, la altele însă rămânând fără răspuns, pur și simplu pentru că eu nu îmi pusesem niciodată întrebările respective (adică, cum aș fi putut găsi, pe loc, un răspuns la întrebarea lui Matei: „Cum am putea crea, folosind florile pe care le avem, un efect de domino?”; pana acum eu nu am găsit răspunsul, însă Matei mi-a promis că se va gândi și că îmi va scrie atunci când va găsi soluția :-). Și am văzut creativitate fără limite și fără îngrădiri în creațiile copiilor (Teo, sunt foarte bucuroasă că mi-ai dat voie să văd cum a luat naștere „dovlovlețul” tău!). Am primit și cadouri (Sara, buchetul de flori pe care mi l-ai oferit mi-a umplut sufletul de emoție!). Și am mai văzut delicatețea și sensibilitatea din creațiile Mariei și ale Andreei. Cât despre voi, Alexia și Irina, sper să rămâneți mereu prietene, să vă sfătuiți și să vă ajutați așa cum v-am văzut făcând sâmbătă în timp ce creațiile voastre luau naștere. Ana, aș vrea sa știi că am simțit toată emoția și bucuria mamei tale atunci când a primit cadoul tău, împreuna cu mesajul care îl însoțea (și eu mi-aș fi dorit tare mult când aveam vârsta ta să îi pot oferi mamei mele un cadou care să îi liniștească somnul și care să o facă să se trezească în fiecare dimineață zâmbind!).

 

Iar finalul ARTelierului, reprezentat de momentul reîntâlnirii dintre părinți și copii, a fost EMOȚIE pură! Mult mai mult decât pot descrie cuvintele mele. Un moment de o profundă vindecare în relația universală Părinte-Copil. Un moment de totală deschidere și autenticitate, în care părinții prezenți au creat spațiu pentru ca toți Copii acestei lumi să poată auzi cuvintele de care au cea mai mare nevoie pentru a-și hrăni aripile, visele și sufletele: „Când mă uit în ochii tăi văd tot Universul”. Un moment în care toți Părinții acestei lumi, prin mijlocirea copiilor prezenți, și-au readus aminte ca viata este, in primul rând, despre A SIMȚI : „Când mă strângi în brațe eu SIMT tot Universul!”

 

Simt BRIZA. Eu zâmbesc. Sunt pe drumul meu!

Claudia Constantin

Ne găsiţi pe…
Newsletter
Copyright ©2009-2021 Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Webart Software